Jste zde: Region mohelnicko  >  Pravé loštické tvarůžky

Pravé loštické tvarůžky

Proslulost Loštic je neodmyslitelně spjata se zdejší výrobou nejznámější moravské kulinářské speciality, jejíž nezaměnitelná pikantní chuť a výrazná vůně má své věrné zastánce i zaryté odpůrce.

GPS: 49.74612N, 16.92786E


Fotogalerie

 

Jedná se o jedinečný a jediný původní český sýr – Pravé olomoucké tvarůžky (v Čechách nazývané syrečky). Tvarůžky se dodnes vyrábí podle tradiční receptury a uchovaly si svůj charakteristický tvar i barvu.

Tvarůžky jsou přírodním, měkkým, pod mazem zrajícím sýrem s minimálním množství tuku a soli, bez jakékoli chemické přísady. Vznikají pomocí mlekařských čistých kultur z netučného tvarohu. Po dvou týdnech, kdy tvaroh se solí zraje, se semele a vytvaruje do známých koleček či tyčinek, které se nechávají ještě několik dní dozrát.

Ochutnejte tuto jedinečnou krajovou specialitu, seznamte se s místem původu i historií výroby.

Historie a současnost výroby tvarůžků

První ověřené záznamy o tvarůžcích pochází již z poloviny 16. století. Obce v okolí Olomouce byly centrem tvarůžkářství až do konce 19. století, poté se hlavní část výroby soustřeďuje do Loštic. Počátky loštické produkce jsou spjaty s Josefem Wesselsem, předkem dnešních majitelů světoznámé tvarůžkárny, který si ke své punčochářské činnosti přivydělával dovozem tvarohu, hlavní suroviny pro výrobu tvarůžků, do Hněvotína, kde odkoukal jejich přísně střežené výrobní tajemství a s úspěchem jej uplatnil ve vlastní, zprvu podomácké produkci.

Tvarůžky se brzy poté staly předmětem podnikání řady dalších loštických živnostníků a ve městě vzniklo mnoho malých tvarůžkáren. Největší z nich však náležela i nadále rodině Wesselsů. Ti postupně nahradil domácí výrobu manufakturou, vyřadili z trhu místní konkurenci a stali se největšími výrobci tvarůžků. Další generace pokračovala v rozvoji firmy - rozsáhlé stavební úpravy, jako první zavedli strojovou výrobu tvarůžků (formovací poloautomat na tvarůžky), která byla dříve prováděna ručně. Za socialismu výroba tvarůžek v Lošticích nakonec málem zanikla, avšak po restituci byly loštické provozovny znovu vráceny potomkům Aloise Wesselse, kteří podnik zmodernizovali a dnes zde vyrobí ročně přes 2000 tun tvarůžků.

Nejstarší výrobna tvarůžků A. Wesselse v Palackého ulici 4 byla prohlášena za technickou památku. Na místě původní tvarůžkárny bylo v roce 1994 zbudováno Muzeum tvarůžků a vedle výrobny byla na Palackého ulici otevřena i nová prodejna.

Kontakty

Telefon
583 401 220

Internetové stránky
http://www.tvaruzky.cz/

E-mail
awlostice@tvaruzky.cz

Adresa

Palackého 57/4
789 83 Loštice

GPS
49.74612N, 16.92786E

Mapa